Бути добрим до самаритянина

За часів Нового Завіту самаритян вважали єретиками, яких слід уникати … але Іісус  розповідає історії про них, прекрасно знаючи, як їх сприймають, і навіть безпосередньо проповідує їм, так що це шокує Його учнів. Він також дає ясно зрозуміти, що Його місія спрямована перш за все до втрачених овець дому Ізраїлевого. Чи можемо ми взяти з цих місць Писання якісь уроки сьогодні?

Як ми бачимо з 4-го розділу Іоанна, євреї з самаритянами не були в хороших відносинах. У 9-му вірші жінка, з якою говорить Ісус, запитує: ” ‘Як ти, будучи юдеєм, просиш пити в мене, самарянки?’ Бо юдеї не сходяться із самарянами.” Це ще раз підкреслюється, коли учні, повернувшись, виявляють, що Він говорить з нею, – і вони шоковані. Чому? У самаритян був зовсім інший погляд на історичні події. Вони думали, що саме вони – обраний народ, що дотримується справжнього  Писання, і що це євреї збилися зі шляху. Насправді, на івриті слово Шомрон (самаритяни) означає “хранителі”. У євреїв і самаритян абсолютно протилежні версії історії, – і ті, і інші вірять, що праві саме вони, а інша група знаходиться в дуже серйозній релігійній омані.

Самаритянських версія подій

Самаритяни вірять (до цього дня), що саме вони є істинними ізраїльтянами, нащадками Йосипа, і єдиними, хто все ще вірно слідують Писанню. Вони вважають, що в результаті вигнання до Вавилону євреї скомпрометували свою віру і щось додали до Слова Божого. Самаритяни не приймають книги пророків і історичні книги Біблії, які ми читаємо сьогодні. Вони думають, що євреї помиляються у своїй одержимості Єрусалимом як духовним центром, і впевнені в тому, що Бог хоче, щоб Йому поклонялися на горі Гаризим. Вони думають, що євреї пішли на компроміс і спотворили Слово Боже. Вони вважають себе істинними хранителями Божого закону, даного Мойсею на Синаї.

Єврейська версія подій

З іншого боку, євреї вважають, що це самаритяни помиляються, і що вони не справжні нащадки Ізраїля, а виведені з районів Ассирії і поселені на території Ізраїлю під час першого вигнання десяти колін Ізраїлю, Північного Царства. В 4 Цар. 17: 24-40 записано, що самаритяни були приведені в Ізраїль царем Ассірії в рамках його військової стратегії оволодіння народами регіону, і що, оскільки вони все ще поклонялися ідолам, приходили леви і нападали на них до тих пір, поки вони не попросили священиків прийти до них і навчити їх слідувати Закону Мойсея. Таким чином, групи язичницьких народів навчилися дотримуватися Закону народу Ізраїлю, але все ще дотримувалися деяких своїх старих звичаїв і традицій. 

Ця ворожнеча тривала з покоління в покоління, і кожен вірив, що інша сторона знаходиться в серйозному гріху.

Що робить Ісус?

Ісус краще за всіх людей знає історичні події і справжній стан справ. Зрештою, Він і є істина! Проте, Він не сперечається з самаритянкою про ці речі в 4-му розділі Євангелія від Іоанна. Він уникає цієї суперечки, не уникаючи її як людину.

І Він пропонує їй те, чого прагне її душа. Воду життя. Схвалення, прощення гріхів і відносини любові з Месією. Більш того, Він визнає хороші сторони цієї зневажуваної групи людей, звертаючи увагу на одного прокаженого, який повернувся, щоб подякувати Йому, і який був самаритянином (Лк. 17:16), і звичайно ж, розповідаючи притчу про доброго самарянина (Лк. 10 : 25-37), в якій єдиним, хто допоміг і надав милість, був представник цієї  групи.

Ісуса не так турбувало виправлення людей, скільки їх прийняття і введення в Божу присутність. Адже саме в Божій присутності істина може пронизати наше серце і перетворити нас.

Іноді нам здається, що ми повинні почати з узгодженої версії подій, перш ніж підемо далі, але Ісус з самого початку виявляє любов. У євреїв і палестинців абсолютно різні версії історії, і Ісус дуже добре знає, що саме сталося. Але Він закликає нас бути подібним Йому і любити своїх ворогів, не дивлячись ні на що.

Євреї обрані і унікальні, але обрані саме для того, щоб стати благословенням всьому світу. Це ідея, яку Ісус розумів дуже добре. Він точно слідував плану Свого Отця, анітрохи не відхиляючись від нього. Він знав шлях, яким має поширюватися Євангеліє, і він знав, як виконати Свою місію. Він знав, що Євангеліє “по-перше, юдеєві, а потім грекові” (неєвреї, Рим. 1:16), але він також наказав Своїм учням поширювати Добру Новину “в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до краю землі” (Діян. 1: 8). Він нікого не залишив за бортом. Добра Новина тепер для всіх!

Хто ваші “самаритяни”? Хто ті люди, які знаходяться в омані і яких ви намагаєтеся уникати? Спонукає чи ні вас приклад Ісуса бути добрими до них?

6 thoughts on “Бути добрим до самаритянина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *