Покаяння чи шкодування чи жаліти що так сталось: в чому різниця

покаяння

Як мені дізнатися, чи відчуваю я справжнє каяття в своєму гріху або просто шкодую про наслідки?

Це питання, добре знайомий пастору, і я знаю його з власного досвіду. Жаль з легкістю маскується під покаяння. Вони мають схожі вихідні стану людини, але якщо їх переплутати – це може привести до руйнівних наслідків.

Жаль і покаяння легко сплутати, тому що вони часто починаються з одного й того ж – болю. Щоб виявити різницю між ними, корисно порівняти Симона Петра і Юду, двох учнів, які по-різному відреагували на той факт, що вони підвели Ісуса.

Двоє чоловіків. Дві невдачі. Два шляхи – один веде до перетворення і нової віри, інший веде до розпачу і смерті. Що ж послужило відмінністю?

Петро і Юда
Коли Петро відрікся від Ісуса, – навіть після того, як оголосив себе нездатним на це, – його свідомий вибір серця викликав співчуття (Луки 22: 33,57). Ми бачимо подібне співчуття у випадку з Іудою, який усвідомив, що зрадив невинну кров, і спробував виправити це певними діями. Здається, перше відмінність полягала в тому, чи вірили вони, що можуть бути прощені.

Біблія  повідомляє, що Петро гірко плакав коли зрадив, глибоко переживав і засмучувався через свій гріх (Луки 22:62). І все ж по Божій благодаті Дух навернув його до надії (Іоанна 21: 15-19). Його капітуляція була настільки всеосяжною, що він зміг повірити, що його помилка була фатальною; що вона насправді може бути відкуплена. На противагу йому, коли Юда викинув 30 срібняків і зустрівся з байдужістю, у нього не було ніякої надії на прощення, і він вчинив акт остаточного відчаю (Матвія 27: 3).

По суті, обидва чоловіки ставили одне і те ж питання: Чи може Бог пробачити мене за мій гріх проти Ісуса?

Ми теж про це запитуємо. Отже, як ми можемо відрізнити гордовите розчарування або зарозумілу ненависть до себе через те, що піддалися гріху, і дозволену скорботу, покликану навернути нас до Бога? Звідки ми знаємо, що рухаємося до перетворення в надії, а не до розпачу? І як Ісус допомагає нам відповісти на це питання?

Біль вказує шлях
Коли ми приймаємо рішення діяти не відповідно з Євангелієм, звичайним першим плодом є збентеження або самоосуд. Цей біль часто ставить нас на шлях сорому, і цей сором або сам по собі стає кінцем, або засобом для досягнення кінця.

Печаль заради Бога цілком можлива – але для віруючої людини печаль через гріх ніколи не може бути метою; скоріше, це тунель через гору. Ми не залишаємося там; ми покладаємо свою провину на Ісуса, бо Він просить про це і обіцяє розібратися з цим раз і назавжди (Іоанна 3:17; Євреїв 12: 2; 1 Івана 2: 1).

Під час поїздки ніхто не хоче залишатися в тунелі. Але темрява в тунелі навколо може зробити світлий вихід з нього ще бажанішим.

Шляхи розходяться
Реакція Петра після того, як він піддався гріху, – сокрушіння і смиренність. Реакцією Іуди є збентеження через свою слабкість, а також невіра в готовність або здатність Бога пробачити і спокутувати. Яка трагічна іронія в тому, що Юда зрадив Того, Хто насправді прийшов заради зрадників; Того, в кому зрада була прощена. Схоже, у Іуди не було іншої парадигми, крім надії на свою праведність, збудованою на своїх власних справах. Як тільки він втратив цю надію, він відчув, що йому нема на чому стояти. І тому Юда прийняв рішення покінчити з життям.

Всі ми приходимо до подібного вибору: півень кричить, і ми знову опиняємося зломленими грішниками. Залежно від характеру, обставин і того, наскільки ми покладаємося на досконалу роботу Христа, нашою рефлекторною реакцією може знову стати почуття провини і сорому. Але замість цього ми сподіваємося зробити вибір Петра – дозволити гріху сокрушити наше серце, але не нашу віру.

У міру того як ми просуваємося далі в Євангелії благодаті, крик півня буде звучати не стільки як крик невдачі, скільки як пісня милосердя.

Читати статті в нашому блозі

Покаяння веде до життя

Покаяння проголошує: «Я бажаю стояти на Христовій праведності, а не на своїй власній». Воно стверджує, що ваші невдачі, незалежно від міри і ступеня, не фатальні – і що єдина невдача, в кінцевому рахунку, – це не підпорядкувати свої страхи, вину, сором, печаль і гріх любові та  доброті Ісуса.

Покаяння – це не те, що роблять особливо погані християни; покаяння – це норма християнського життя. Це визнання того, що Бог очікує того, що ми будемо грішити, більше, ніж ми самі цього очікуємо від себе. Наша правильна реакція на вже наявне у Нього знання про це – це проковтнути нашу власну гордість і ще раз прийняти нагадування про те, що ми – не Він. Тільки Він – Бог; перед Ним, ми – зломлені та улюблені діти Його.

Покаяння, в кінцевому рахунку, нас не виправляє. Це просто те, як зломлені люди зі зламаною життям населяють зломлений світ до тих пір, поки Христос не забере нас додому – все це час переживаючи відчутне зцілення і перетворення від Бога, Який прагне до відносин з нами. І тут нема про що шкодувати.

Автор – Боб Флейхарт

Summary
Як розрінити справжнє покаяння від простого жалю
Article Name
Як розрінити справжнє покаяння від простого жалю
Description
Є велика різниця між покаяннм людини та простим жалем чи шкодуванням що сталось те чи інше. Як розрізнити ці речі? Біблія чітко розрізняє ці поняття. Давайте знайдемо різницю
Author
Publisher Name
Магазин БІблій Covenant

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *