Не турбуйтеся ні про що: як обітниці Бога заспокоюють наші страхи

Не турбуйтеся ні про що: як обітниці Бога заспокоюють наші страхи

Перед моїми очима розгорталася жахлива сцена, і мої найгірші кошмари погрожували стати реальністю, коли я тримав на руках свого хлопчика, який народився всього за кілька секунд до цих подій, і мовчки задавався питанням, як я зможу ростити трьох маленьких дітей без матері.

Півдюжини лікарів і медсестер увірвалися в палату. Відразу після пологів у дружини відкрилася кровотеча, і я бачив, як її кров тече, утворюючи калюжі. Похмурий, серйозний і рішучий настрій медперсоналу підказав мені, наскільки серйозним було становище. Одна з медсестер дуже попросила дружину дозволити переливання крові, якщо будуть потрібні заходи по порятунку життя. Лікарі приступили до роботи, опустивши всякі люб’язності і не звертаючи уваги на делікатність. Я зрозумів, наскільки важким і небезпечним раптово став стан моєї дружини.

Величезні хвилі страшних і тривожних думок затопили моє серце і розум. Як мені подолати горе? Що сказати дітям, яким щойно виповнилося чотири і два роки? Як зважитися поговорити з родичами? Що Бог робить в цій ситуації і через цю ситуацію? Але найголовніше питання, яке мене турбувало, звучало так: чи зможу я довіряти Богу, якщо моя дружина помре?

Наше неспокійне століття

По Своїй милості Бог почув мої відчайдушні молитви і зберіг життя дружини. Лікарі та медсестри зробили все можливе і неможливе, стан дружини стабілізувався, і вона одужала. Але страх, який я відчув в ті моменти, був реальним і яскравим прикладом страхів, які ми регулярно переживаємо протягом життя. Переважна більшість нашого занепокоєння може бути не таким серйозним, але симптоми є загальними і знайомі всім. Щось в грудях стискається. Почуття неспокою охоплює тіло. Тривожні думки не дають заснути ночами. Панічні атаки можуть викликати короткочасний параліч. Підвищення артеріального тиску оголює наше занепокоєння.

Посилюючи і загострюючи наші звичайні страхи, ми живемо в епоху тривог, коли здається, що занепокоєння таїться за кожним кутом. Хвилі тривожних заголовків, повідомлень в соціальних мережах, оновлень по електронній пошті і випадкових думок загрожують кинути нас в штопор тривог і сум’яття. «Що, якщо …» рак, незрозумілі хвороби, зараження м’ясоїдними бактеріями, втрата близьких, смерть в результаті пандемії, фінансовий крах, насильство і безлади, лісові пожежі, руйнування і хвилювання, заражена питна вода, розірвані ланцюжки поставок продуктів харчування, ядерна війна, глобальні кризи, колапс економіки і тисяча інших «найгірших сценарій».

Більш ніж будь-коли нас наповнює інформація, і велика частина цієї інформації грає на наших нечестивих страхах і тривогах. Вони можуть стати майданчиком для цілеспрямованих атак сатани на нас.

Отже, як ми можемо підготуватися до того, щоб протистояти гіршим з наших страхів? Як нам вести війну з тривогою і занепокоєнням?

Не турбуйтеся ні про що

У Посланні Филип’ян 4: 6-7 говориться: «Ні про що не турбуйтеся, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі» . Але як молитва, прохання і подяка викорінюють бур’яни занепокоєння в нашому житті? Або, якщо звернутися до аналогії, якщо страх і тривога подібні індикаторам на приладовій панелі нашої душі, як нам визначити і вирішити основні проблеми?

Істина, закладена в Филип’ян 4: 6-7, це не мантра, яка чарівним чином усуває занепокоєння. Молитва працює не так. Якщо ви просто попросите Бога позбавити вас від неспокою, це не обов’язково означає, що зловісний туман розсіється негайно. На додаток до свого духовного коріння тривога також може частково виникати через біологічні або неврологічні чинники, що знаходяться поза нашого свідомого контролю. Хоча битва може бути більш складною, часто тривоги розкривають нашу душу і розрив між нашими заявленими переконаннями і станом наших сердець.

Таким чином, перш, ніж ми зможемо стати менш тривожними, нам спочатку потрібно визнати, що ми потребуємо допомоги Бога. Ми не можемо боротися самотужки і власними силами. Коріння занепокоєння йдуть занадто глибоко, щоб їх можна було витягти без сторонньої допомоги. Нам потрібна допомога Господа, щоб Він діагностував наші серця і виявив причини занепокоєння.

Смиренне визнання занепокоєння

Апостол Петро чітко пов’язує смиренність і відмову від занепокоєння:

«Отже, змиріться під міцну Божу руку, щоб Він вас свого часу повищив. Всі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас »(1 Петра 5: 6-7)

За словами Петра, щоб відпустити тривожні думки і страхи, потрібно багатоступінчастий процес визнання того, що (1) я наляканий і тривожуся, (2) я не довіряю деяким аспектам характеру і чеснот Бога і (3) мені потрібна Його допомога, щоб покласти мої тривоги на Нього.

Наприклад, в тринадцятому розділі книги Чисел дванадцять розвідників розповідають про Обітовану землю, яку Бог дав Ізраїлю. Це була земля, де текли молоко і мед, але вони злякалися сили жителів тієї землі. Ізраїльтяни почали сумніватися в силі Бога і обіцянку дати їм землю. Страх перед ворогами затулив бачення Божого обіцянки, сили і плану зробити те, що Він обіцяв зробити.

В той момент їм потрібно було визнати, що вони бояться поразки від більш сильних армій з укріпленими містами. Їм потрібно було заново згадати обіцянку Бога дати їм землю. А також покласти свої турботи на Господа, повіривши Його слову, незважаючи на страх, який здавався реальнішим.

Віра проявляється в тому, що ми віримо тому, що говорить Бог, навіть якщо здається, що обставини свідчать про протилежне. Віра полягає в тому, щоб бачити невидиму милість Бога, коли ви стикаєтеся з реальною загрозою. Боротьба за віру в те, що все обернеться на благо для тих, хто покликаний згідно з Божим задумом (Римлян 8:28) – це щоденна битва, щоб пам’ятати, що Бог мудрий, добрий, суверенний і діє навіть посеред наших страхів і тривог .

«Отець Небесний, допоможи мені довіряти Тобі в невизначеній цій ситуації. Ти нагадуєш мені, що ти не забув мене, що ти порахував волосся на моїй голові і мені нема чого боятися (Луки 12: 6-7). Допоможи мені повірити в те, що все в твоїх руках, що Ти зі мною в майбутні дні, які здаються мені такими неясними, і що Ти знаєш, що мені потрібно, ще до того, як я почну просити (Матвія 6: 8) » .

Наші прохання не є непосильними для милостивого і щедрого Отця. Насправді, часто, коли страхи і тривоги приходять це необхідне нагадування про необхідність роздумувати над Його Словом, визнавати свої страхи, ділитися з близькими друзями і наставниками, ритися в Писанні в пошуках Божих обітниць і наближатися до Бога в молитві.

Бог ніколи не рветься до гніву 

Наскільки це залежить від вас, ведіть війну з тривогою, націлившись на корінь. Досвідчені садівники скажуть вам, що найкращий захист від бур’янів – це напад. Сильні пишно ростуть багаторічні рослини, добре удобрені рослини на городах або навіть густа зелена трава вбирають поживні речовини і витісняють бур’яни. Точно так же, викорінюючи занепокоєння і страх, ми повинні замінити їх на дусі, довірою, вірою і близькістю з Ісусом.

В основі боротьби з тривогою лежить відкриття більш глибокої радості і задоволення в Бога. Він не тільки заслуговує на довіру, є суверенним, благим і тримає все під контролем, але він також і джерело нашого життя. Смерть і воскресіння Ісуса – це не просто пластир, накладений на зламану кістку, але це шина і гіпс, які утримують нас серед страху або болю. І в процесі молитви, благання і подяки ми не бездумно повторюємо мантри, а наближаємося до Нього. У нас немає швидких рішень для позбавлення від занепокоєння, але ми все глибше занурюємося в стосунки з Господом неба і землі, Який тримає все в своїх суверенних руках.

Ми ведемо війну з занепокоєнням і тривогою, пам’ятаючи, що вступили в союз з триєдиним Богом – Отцем, Сином і Святим Духом. І що дивно, Бог ніколи не хвилюється. Він нічого не боїться, ніколи не тривожиться і ніколи не буває пригнічений. У Своєму досконалому світі Він також обіцяє нам – Його дітям – досконалий світ. В Ісаї 26: 3 говориться: «Твердого духом Ти зберігаєш в досконалому світі, бо на Тебе надію він покладає». Ми ведемо війну з тривогою, прив’язуючи своє серце і розум до Христа.

Summary
Не турбуйся ні про що
Article Name
Не турбуйся ні про що
Description
Важливо замінити свої турботи молитвою до Бога
Author
Publisher Name
Магазин БІблій Covenant

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *