Нарікання ніколи не зможе завоювати світ

нарікання псують життя

Нарікання ніколи не зможе завоювати світ

Що, якщо найбільша загроза для християн сьогодні – це те, чого ми не очікуємо, хоча мали б?

Звичайно, є небезпеки, про які ми всі дуже добре обізнані і які ми усвідомлюємо. У плюралістичному світі ми знаємо про тиск на християн, змушує їх відмовитися від істини про те, що Ісус – єдиний шлях до Бога, тому ми проголошуємо вголос винятковий порятунок, який ми знаходимо у Христі. У розпал моральної революції ми бачимо, як християни спокушені в тому, щоб заперечувати або применшувати істину про сексуальність і шлюб, тому ми заслужено прагнемо захистити біблійне вчення з цих питань.

Природно, ми вважаємо, що бути вірними в цей час – значить зміцнитися в тих сферах, де культурний тиск найбільш інтенсивний. Але що, якщо на горизонті є більша  небезпека? Щось, що виходить за рамки істин, які ми зберігаємо в серцях, що підтримують їх?

Перший наказ апостола Павла – перший спосіб, за допомогою якого, як він очікує, ми будемо «здійснювати своє спасіння» (Филип’ян 2:12) – це «не нарікати».

Робіть усе без нарікання та сумніву, щоб були ви бездоганні та щирі, дітьми Божими непорочними серед лукавого та розпусного роду, в якому ви сяєте, як світла в світі (Филип’ян 2: 14-15)

Навіщо починати з нарікання? Ми могли б очікувати вмовляння щодо духовних дисциплін або стратегії життя в чистоті і непорочності в грішному світі. І так, Павло говорить про непорочність і чистоту, а також про те, щоб утримувати слово життя (Филип’ян 2:16). Але ця чистота в дії пов’язана тим чи іншим чином з першим велінням – робити все без нарікань. Якимось чином нарікання буде утримувати нас від вірності.

Нарікання, а не подяка

Чому він починає з цього? Тому що Павло знає історію Ізраїлю. Пам’ятаєте дітей Ізраїлю? Великодній агнець був принесений в жертву за них; вони були звільнені від рабства в Єгипті; вони пройшли через води Червоного моря в пустелю до обітованої землі. Будучи милостиво викупленими через акт звільнення, який ніхто з їхнього покоління не міг собі навіть уявити … вони почали нарікати.

Це і був великий гріх Ізраїля. Вони ремствування вважали  краще за подяку. Бурчання загальмувало їх дорогу і привело до дій, які були зовсім не «бездоганні і безневинні».

Подяка в пустелі

Перенесімося в Філіппи першого століття. Церква – подібно Ізраїлю – була виведена з рабства гріха і смерті. Через Пасхального агнця, Ісуса Христа, вони отримали спокутування своїх гріхів. Вони пройшли через води хрещення і прямували в землю обітовану. У темній пустелі першого століття, що «лежить у злі» (1-е Івана 5:19), Павло знав, що нарікання і чвари не дадуть їм сяяти подібно до зірок в світі темряви.

Дві тисячі років потому, більша частина нашого світу подібна до  пустелі. Ми теж живемо в «ганебному і спотвореному поколінні», де брехуни підносяться, а збочення прославляється.

Ісус все так же говорить Своїй церкві: робіть все без нарікань. Чи хочете ви бути непорочними і чистими – бездоганними в цьому поколінні? Тоді вам краще почати з цього. Чому? Тому що нарікаючий християнин не буде ні відрізнятися від свого покоління, ні твердо триматися Євангелія.

Нарікання щодо одного культурного моменту зазвичай лише залишає нас в думках про інше. Але ми ніколи не будемо вірні в сьогоденні, поки нас тягне в минуле. Єдина епоха, до якої ми повинні прагнути – це майбутнє, коли Боже Царство в повноті буде на землі, як і на небі.

Не буває служіння в ремствуванні

Крім того, буркотуни не бувають ні переконливі, ні привабливі, коли діляться своєю вірою. По суті, вони взагалі рідко нею діляться. Складно радісно і невпинно проголошувати Євангеліє, коли все, що ви робите – це скаржитеся. Нарікання не сприяє Божій місії.

Корінною проблемою, звичайно, є брак віри (Псалом 77: 19-20). Всякий раз, коли ми дивимося на стан цього світу і махаємо пальцями, киваємо головою або думаємо про те, що було би  краще народитися в інший час і в іншому місці, ми ставимо під сумнів верховну владу Бога і опираємося завданню, яке Він дав нам. Нарікання про те хороше, що, як ми думаємо, Бог утримав від нас, – по суті, не що інше, як бунт проти Нього (Псалом 77:17)

Вірність починається з подяки. Ми віримо в Бога, який знає, де ми і коли ми. Це наш час. Твердо триматися за слово життя – захоплююча пригода. Ми не ховаємо голови в пісок, як ті дивні люди, які обурюються соціальними зрушеннями або культурними змінами. Ні, ми стоїмо з посмішкою віри, знаючи, що Бог благий і суверенний, і що Його вічна радість пошириться на всі народи.

Радість лише животворить

Сам Павло використовує військову метафору щодо Епафродита, свого «сподвижника» (Филип’ян 2:25). Озброєна божественною зброєю євангельської звістки Христа, церква споряджена на те, щоб розоряти будинок сатани, руйнувати твердині і проголошувати свободу Ісуса тим, хто полонений гріхом (Марк 3:27; Луки 4:18; 2 Коринтян 10: 4-5). В рамках цієї духовної кампанії, нарікаючий солдат – небезпечна перешкода.

Християни сповнені радості, тому що ми слідують за Царем, який перетерпів хреста «замість належної Йому радості» (Євреїв 12: 2). Незалежно від того, даються нам наруга, темниця або що гірше (Євреїв 11: 36-38), чи ми завойовуємо царства, уста затуляти левам, уникаємо вістря меча і проганяємо полки чужих (Євреїв 11: 33-34), ми повинні знати, що тільки радість і вдячність Ісусу здобудуть перемогу у війні за наше суспільство. 

  Так, нам можуть зустрічатися перешкоди, невдачі і важкі дні. Але у всьому цьому ми також сповнені радості. І ця славна сміливість приходить не від ігнорування темряви або пошуку виключно світлої сторони, але від віри в те, що Світло переможе темряву.

Чи бажаєте ви сяяти як зірки? Тоді робіть все без нарікань.

Summary
Нарікання це не вихід
Article Name
Нарікання це не вихід
Description
Чи часто ви нарікаєте на обставини у котрих ви перебували? І як воно вам допомогло?
Author
Publisher Name
Магазин БІблій Covenant

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *