Нарікання ніколи не зможе завоювати світ

Нарікання ніколи не зможе завоювати світ.

Що, якщо найбільша загроза для християн сьогодні – це те, чого ми не очікуємо, хоча мали б?

Звичайно, є небезпеки, про які ми всі дуже добре обізнані і які ми усвідомлюємо. У плюралістичному світі ми знаємо про тиск на християн, змушує їх відмовитися від істини про те, що Ісус – єдиний шлях до Бога, тому ми проголошуємо вголос винятковий порятунок, який ми знаходимо у Христі. У розпал моральної революції ми бачимо, як християни спокушені в тому, щоб заперечувати або применшувати істину про сексуальність і шлюб, тому ми заслужено прагнемо захистити біблійне вчення з цих питань.

Природно, ми вважаємо, що бути вірними в цей час – значить зміцнитися в тих сферах, де культурний тиск найбільш інтенсивний. Але що, якщо на горизонті є більша  небезпека? Щось, що виходить за рамки істин, які ми зберігаємо в серцях, що підтримують їх?

Перший наказ апостола Павла – перший спосіб, за допомогою якого, як він очікує, ми будемо «здійснювати своє спасіння» (Филип’ян 2:12) – це «не нарікати».

Робіть усе без нарікання та сумніву, щоб були ви бездоганні та щирі, дітьми Божими непорочними серед лукавого та розпусного роду, в якому ви сяєте, як світла в світі (Филип’ян 2: 14-15)

Навіщо починати з нарікання? Ми могли б очікувати вмовляння щодо духовних дисциплін або стратегії життя в чистоті і непорочності в грішному світі. І так, Павло говорить про непорочність і чистоту, а також про те, щоб утримувати слово життя (Филип’ян 2:16). Але ця чистота в дії пов’язана тим чи іншим чином з першим велінням – робити все без нарікань. Якимось чином нарікання буде утримувати нас від вірності.

Нарікання, а не подяка

Чому він починає з цього? Тому що Павло знає історію Ізраїлю. Пам’ятаєте дітей Ізраїлю? Великодній агнець був принесений в жертву за них; вони були звільнені від рабства в Єгипті; вони пройшли через води Червоного моря в пустелю до обітованої землі. Будучи милостиво викупленими через акт звільнення, який ніхто з їхнього покоління не міг собі навіть уявити … вони почали нарікати.

Це і був великий гріх Ізраїля. Вони ремствування вважали  краще за подяку. Бурчання загальмувало їх дорогу і привело до дій, які були зовсім не «бездоганні і безневинні».

Подяка в пустелі

Перенесімося в Філіппи першого століття. Церква – подібно Ізраїлю – була виведена з рабства гріха і смерті. Через Пасхального агнця, Ісуса Христа, вони отримали спокутування своїх гріхів. Вони пройшли через води хрещення і прямували в землю обітовану. У темній пустелі першого століття, що «лежить у злі» (1-е Івана 5:19), Павло знав, що нарікання і чвари не дадуть їм сяяти подібно до зірок в світі темряви.

Дві тисячі років потому, більша частина нашого світу подібна до  пустелі. Ми теж живемо в «ганебному і спотвореному поколінні», де брехуни підносяться, а збочення прославляється.

Ісус все так же говорить Своїй церкві: робіть все без нарікань. Чи хочете ви бути непорочними і чистими – бездоганними в цьому поколінні? Тоді вам краще почати з цього. Чому? Тому що нарікаючий християнин не буде ні відрізнятися від свого покоління, ні твердо триматися Євангелія.

Нарікання щодо одного культурного моменту зазвичай лише залишає нас в думках про інше. Але ми ніколи не будемо вірні в сьогоденні, поки нас тягне в минуле. Єдина епоха, до якої ми повинні прагнути – це майбутнє, коли Боже Царство в повноті буде на землі, як і на небі.

Не буває служіння в ремствуванні.

Крім того, буркотуни не бувають ні переконливі, ні привабливі, коли діляться своєю вірою. По суті, вони взагалі рідко нею діляться. Складно радісно і невпинно проголошувати Євангеліє, коли все, що ви робите – це скаржитеся. Нарікання не сприяє Божій місії.

Корінною проблемою, звичайно, є брак віри (Псалом 77: 19-20). Всякий раз, коли ми дивимося на стан цього світу і махаємо пальцями, киваємо головою або думаємо про те, що було би  краще народитися в інший час і в іншому місці, ми ставимо під сумнів верховну владу Бога і опираємося завданню, яке Він дав нам. Нарікання про те хороше, що, як ми думаємо, Бог утримав від нас, – по суті, не що інше, як бунт проти Нього (Псалом 77:17)

Вірність починається з подяки. Ми віримо в Бога, який знає, де ми і коли ми. Це наш час. Твердо триматися за слово життя – захоплююча пригода. Ми не ховаємо голови в пісок, як ті дивні люди, які обурюються соціальними зрушеннями або культурними змінами. Ні, ми стоїмо з посмішкою віри, знаючи, що Бог благий і суверенний, і що Його вічна радість пошириться на всі народи.

Радість лише животворить

Сам Павло використовує військову метафору щодо Епафродита, свого «сподвижника» (Филип’ян 2:25). Озброєна божественною зброєю євангельської звістки Христа, церква споряджена на те, щоб розоряти будинок сатани, руйнувати твердині і проголошувати свободу Ісуса тим, хто полонений гріхом (Марк 3:27; Луки 4:18; 2 Коринтян 10: 4-5). В рамках цієї духовної кампанії, нарікаючий солдат – небезпечна перешкода.

Християни сповнені радості, тому що ми слідують за Царем, який перетерпів хреста «замість належної Йому радості» (Євреїв 12: 2). Незалежно від того, даються нам наруга, темниця або що гірше (Євреїв 11: 36-38), чи ми завойовуємо царства, уста затуляти левам, уникаємо вістря меча і проганяємо полки чужих (Євреїв 11: 33-34), ми повинні знати, що тільки радість і вдячність Ісусу здобудуть перемогу у війні за наше суспільство. 

  Так, нам можуть зустрічатися перешкоди, невдачі і важкі дні. Але у всьому цьому ми також сповнені радості. І ця славна сміливість приходить не від ігнорування темряви або пошуку виключно світлої сторони, але від віри в те, що Світло переможе темряву.

Чи бажаєте ви сяяти як зірки? Тоді робіть все без нарікань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *