Фільми жахів – безневинна розвага чи плід зла?

Сучасна культура ставить християн перед дедалі більшою кількістю викликів. Постмодернізм, відкидаючи будь-які авторитети, крім авторитету світського гуманізму, служить чорною дірою для деструктивних явищ в культурі. Голлівуд проникає в найпотаємніші щілини наших душ все більше і більше. Все більше часу ми проводимо в фільмах, все менше звертаємося до одкровення.

Ми  не намагаємось моралізувати на тему зміни переваг, віянь епохи, духу часу – тут слід покладатися на Божу благодать і милість. Ми хотіли би поговорити про конкретний плід людської діяльності і постаратися зрозуміти, яке місце він повинен займати в нашому світогляді як християн.

Фільм жахів добро чи зло

Напевно, якщо не ви самі, то серед вашого оточення знайдуться люди, які відчувають явне задоволення від перегляду фільмів жахів. У когось така пристрасть викликає нерозуміння, у когось – відразу, а у когось – побоювання. Але сказати, що такі смаки не відповідають євангельським настановам до святості, лагідності, миру і любові – занадто просто. Тому спробуємо розібратися детальніше, чи дійсно фільми жахів віддаляють нас від пізнання Бога, уникаючи фарисейського підходу.

З психологічної точки зору є кілька позицій, що пояснюють пристрасть до жахів. Всі вони про те, які саме психо-біологічні механізми забезпечують задоволення від жахів. У когось – це пристрасть до приливів адреналіну, мобілізації внутрішніх ресурсів; у когось – полегшення від повернення до спокійної реальності після страху на екрані; у когось – можливість позбутися від буденності і рутини через небезпеку, представлену в фільмах; для деяких чоловіків – шанс покозиряти своєї «силою і хоробрістю», і так далі.

Всім відомі негативні наслідки занурення в такого роду продукти кінематографа. Поганий сон, неспокій, нічні кошмари, страх темряви і самотності, панічні напади, стрес – очевидні і досить часті ознаки близького знайомства з діяльністю Стенлі Кубрика або Стівена Кінга. Тобто, пристрасть до фільмів жахів, як і будь-яке штучне стимулювання організму, викликає залежність і побічні ефекти, що є так само, як пристрасть до алкоголю, нікотину, кокаїну, героїну і так далі.

Якщо «біологічна» аргументація не переконує відмовитися від хорроров (адже такі наслідки можуть спостерігатися не у всіх), розглянемо це явище з духовної сторони.

Що кажуть про це апостоли в Новому Завіті? За часів першої церкви не існувало такого явища як фільми, єдине місце, де обиватель міг насититися «хлібом і видовищем» були гладіаторські бої і публічні страти. Але настанов щодо таких «заходів» для перших християн в Писанні ми не знаходимо, бо у них просто не було проблем з пристрастю до гладіаторським боїв або страт – адже жертвою одного з таких «заходів» був сам Господь, і досить часто самі християни вже після Нього віддавалися на поталу левам або приносилися в жертву. Невдача для любителів «видовищ» наших днів.

Якщо недостатньо і того, що результатом пристрасті натовпу до «гострих відчуттів» стало вбивство Сина Божого, доповнимо картину посиланнями зі Святого Письма.

Пс. 100: 3 – «Не поставлю я перед очима своїми речі нікчемної» – якими образами насичують нас фільми жахів? Що ми добровільно кладемо не тільки перед очима, але і в свій розум?

1Кор 10:23 – «Все мені можна, та не все на пожиток Усе мені можна, та будує не все ».

Еф 5: 17-19 – «Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Божа. … наповнюйтесь Духом, розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа »;

Дух цих віршів суперечить перегляду фільмів жахів. Якщо через ці настанови Господь бажає нас наблизити до себе, підняти, дати силу, то що буде робити диявол, щоб цьому перешкодити? Придумає, серед іншого, фільми жахів, щоб утруднити наш духовний ріст, послабити, приземлити, поселити в наш розум образи інфернальності, страху і деструкції.

В людській істоті Бог помістив величезний потенціал – ми здатні проектувати на зовнішній світ внутрішні процеси – «по вірі вашій нехай буде вам» (Матв. 9:29). Саме тому ворог бажає сіяти в нашому розумі якомога більше того, що він хотів би втілювати в нашому житті. А як показує життєва практика і кримінальна статистика зокрема, йому це вдається. Так навіщо ми добровільно дозволяємо дияволові це робити?

Зрештою, якщо вам не вистачає адреналіну, замість куштування плодів зла почніть боротися з власними страхами в служінні Богу – свідчіть публічно, захищайте слабких, розвивайте нові вміння, вбивайте в собі шкідливі звички, будьте мужні в проповіді і втіленні Євангелія і не насичується злом , в якому б привабливому вигляді воно ні постало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *