Як благовістити друзям та близьким

проповідь євангелія знайомим

Втрачені, якіх ми любимо найбільше: благовістя друзям та близьким

Знаєте, що може бути важче, ніж вперше поділитися Євангелієм з тими, кого ви любите? Ділитися з ними доброю новиною в десятий раз – навіть після того, як вони вже (неодноразово) відповіли відмовою або байдужістю.

У цей момент ми часто відчуваємо себе в безвихідному становищі, як ніби друзі, дитина, сусід або чоловік загнали нас в глухий кут. Ми щиро молилися, і проповідували Євангеліє і терпляче любили. Але ніяких ознак руху або прогресу немає. Що ще ми можемо зробити?

Ми не збираємося здаватися. На карту поставлено дуже багато. Але ми знаємо, що зайве повторення одних і тих же слів Євангелія може швидше відштовхнути, ніж залучити, озлобити, а не пом’якшити серця. Отже, що ж робити далі? Обережно вести розмови і обходити гострі теми? Просто вести ввічливі бесіди? В результаті ми будемо відчувати себе втомленими і розчарованими. Ми можемо стати цинічними і змиритися з тим, що здається неминучою реальністю, коли людина, яка нам небайдужа, ніколи не буде за Ісусом.

Що ще потрібно сказати, коли все вже було сказано? Як нам наполегливо продовжувати досягати втрачених, яких ми так любимо?

Як з цього вибратися

Є кілька корисних відповідей тим з нас, хто переживає таку ситуацію. По-перше, можливо, в досягненні коханої людини ми занадто зосереджені на власних здібностях (або їх відсутності).

Ісус прибирає фокус від нас і вказує на суверенність Бога. Ми повинні довіряти, що свого часу Бог приверне Свій народ до Сина (Івана 6:44). Можливо, ми занадто захоплені нинішньої невдачею. Замість цього апостол Павло вказує нам на майбутнє: «А роблячи добре, не сумуємо, бо свого часу пожнемо, коли не ослабнемо» (Галатів 6: 9).

Іншою причиною нашого відчаю і замішання може бути брехня сатани про те, що ми маємо справу з постійною ситуацією. У глибині душі ми переконані, що ніколи нічого не зміниться. Причиною такого почуття може бути негласне переконання, яке можна сформулювати приблизно так: У мене є незмінне Євангеліє, яким я хочу поділитися, і я вже це зробив (кілька разів!). Мені більше нема чого запропонувати. Я зробив все що міг. Нічого не зміниться.

Але що, якщо благовістя – це щось більше (а не менше), ніж просто можливість поділитися суттю Євангелія? Що, якщо люди більш складні і непередбачувані, ніж ми думаємо? А що, якщо ситуація з нашим чоловіком, другом, дитиною, батьком або сусідом більш динамічна, ніж сатана може змусити нас повірити? Перед лицем очевидної тупикової ситуації нагадування про трьох динамічних реальностях будь-яких відносин з втратою коханої людини освіжає і надихає.

Ця людина зміниться

Занадто легко повірити, що кохана людина, яка неодноразово відштовхувала вас або противилася вам, завжди буде відкидати Євангеліє. Але люди змінюються. Існує популярний міф про те, що всі клітини в нашому тілі оновлюються кожні сім років, так що ми в буквальному сенсі змінюємося і обновляємося кожні 84 місяці. Хоча це і не відповідає дійсності, це корисне образне порівняння з тим, що відбувається насправді. Людина в 45 років є (або буде) абсолютно іншою людиною, ніж в 35-річному віці (і, звичайно, він відрізняється від того, яким він був, коли йому було 25 років). І це повинно вселяти в нас надію.

У мене є друг, який щорічно проповідує Євангеліє сотням людей, які проживають в будинках для людей похилого віку. Пандемія радикально змінила його служіння, але він підійшов до служіння творчо, часто організовуючи онлайн зустрічі через iPad, який тримає в руках медсестра. Не так давно мій друг попросив тих, хто підтримує його служіння молитися за чоловіка на ім’я Боб. До того, як вибухнула пандемія COVID, Боб не надто цікавився Євангелієм. Тепер все кардинально змінилося. Зараз Боб з радістю відкритий для благовістя, він жадає відвідувань, молитов і читає Біблію.

Для того, щоб ця людина змінилася, Бог використав вірус. Хто міг це передбачити? Ніхто з нас не знає, які зміни в житті чекають тих, кого ми любимо. Коли їх обставини зміняться, вони теж можуть помінятися. Раптово вони побачать Євангеліє не даремним і недоречним, а цінним і важливим.

Ви змінитеся

Під час навчання в аспірантурі я жив в одному будинку з декількома іншими студентами, один з яких був англійцем. Ми досить часто бачилися на кухні, коли готували їжу, і в ході наших численних бесід я часто говорив щось типу: «Сьогодні вранці я прочитав щось цікаве в Біблії» або «Те, що я почув у церкві сьогодні, було справжнім викликом для мене ». Я був самим собою, ділячись своїм життям (як це роблять друзі).

Протягом довгого часу я ділився Євангелієм зі своїм другом в цих бесідах на кухні. У той час я не розумів усього, що відбувалося в його житті. Одного вечора, – цей день я ніколи не забуду, – він зупинив мене в вітальні нашого будинку і сказав, що став християнином.

Одна з причин, по якій ми відчуваємо себе що застрягли в благовісті, може бути в тому, що ми неправильно звузили нашу задачу до того, щоб поділитися посланням про те, як врятуватися. Це послання має вирішальне значення і є центральним, але якщо це все, чим ми можемо ділитися, і ми вже це зробили, і людина його не прийняла, ми можемо відчути себе що застрягли. Але наше завдання більше, глибше і повніше. Ми повинні ділитися Євангелієм і самими собою (1 Солунян 2: 8), тому що життя, Спокута Євангелієм, передає суть Євангелія, але при цьому додає унікальні, особисті та життєві подробиці.

Отже, навіть після того, як наш улюблений чоловік не прийняв благовістя, можна ще довго і плідно розмовляти про Євангеліє. Наприклад, ми можемо продовжувати висловлювати те, що Добра Новина значить для нас. Ми можемо поділитися тим, як нові труднощі і невдачі допомагають нам більше довіряти Христу. Можна робити це природно, невимушено, так, що це буде не схоже на проповідь. У міру того, як ми все більше відчуваємо Христа, якого любимо, ми можемо показувати і висловлювати це людям, які нам дорогі. Ми ніколи не повинні зупинятися лише на одних словах.

Ваша дружба зміниться

У мене є давній друг, який не знає Ісуса. Я багато років відвідував його підприємство, не стільки тому, що мені потрібно те, що він продає, а тому, що знаю, що йому потрібно те, що я віддаю.

На початку дружби ми базікали про погоду і спорт. Потім ми почали розповідати один одному про дітей і сім’ї. З тих пір ми говорили про такі речі, як церква, Євангеліє, смерть і дружба. Коли ми в магазині один на один, розмова може дуже стати особистим і глибоким досить швидко. Я багато разів запрошував його до церкви, але він ні разу не погодився. Я пояснював суть Євангелія, і він не прийняв його. Але у мене є надія,  що наша дружба не статична.

Зараз я можу сказати йому більше, ніж п’ять років тому. А яким буде наше спілкування і чим я зможу поділитися ще через п’ять років? Не думайте, що ваші стосунки з другом, дитиною, сусідом або чоловіком завжди будуть такими ж, як сьогодні. Насправді, вірте, що вони зміняться. І просіть Бога відкрити двері через ці зміни.

Не здавайтесь

Мій друг, який служить в будинках для людей похилого віку, розповів мені про людину на ім’я Річ, колишнього інженера, який живе в будинку для літніх людей. Одного липневого дня ​​рік або два тому, після розмови в своїй кімнаті, Річ вирішив, що хоче пізнати Ісуса. Він помолився і запросив Ісуса стати його Спасителем. Незабаром після цього він почав курс учнівства з моїм другом, разом читаючи Євангеліє від Іоанна. Річу було 98 років.

Цікаво, скільки людей ділилися Євангелієм з ним протягом багатьох років його життя, але так і не достукалися до нього? Цікаво, скільки з них втратили надію? Але через 98 років Бог врятував його.

Будь ласка, не падайте духом. Не вірте брехні про те, що нічого ніколи не зміниться, що вам більше нічого сказати або зробити. Не погоджуйтеся вірити, що ваш чоловік, дитина, сусід або друг ніколи не дізнаються про Ісуса. Продовжуйте молитися. Говоріть терпляче, якщо у вас є можливість. Продовжуйте любити любов’ю Ісуса. Розповідайте про перипетії свого життя, коли ви чіплялися за Ісуса і зростали в Ньому. Продовжуйте наполегливо досягати втрачених, яких ви так любите.

Автор — Стівен Уітмер / © 2021 Desiring God Foundation.

 

Summary
Ефективна євангелізація
Article Name
Ефективна євангелізація
Description
Як ділитись словом зі своїми друзями та знайомими
Author
Publisher Name
Магазин БІблій Covenant
Publisher Logo

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *